Som lovat från vogue-Stora boken om skönhet från 1984;)


   Jag lova ju att skriva in om de olika ätstörningarna som de skrev upp. Vivet ju att nu för tiden finnsdet nog många fler namn och förklaringar men här är deras, ochdet var verkligen läskigt när jag hitta med en gång en som passa på mig!

   Jag vill säga ytterligare en gång (om ingen har förstått det än.) att det inte är jag som har skrivit det här utan att det är avskrivet direkt efter boken Vogue - Stora boken om skönhet.

   Psykiska problem i samband med mat

Stressätande

Stressade personer äter oftare,röker mer, dricker fler koppar kaffe och te och tuggar tuggummi mer än andra.
   Även om inte alla reagerar på stress på det sättet, tycks ändå alla ändra sina matvanor - antingen genom att äta oftare eller mer sällan. I ett experiment med högskolestuderande, vilka trodde att de deltog i ett psykofysiologiskt test, undersöktes vad de först åt under en examensperiod och sedan tre veckor senare under en lugnare studieperiod. Genom att räkna antalet chokladbitar i skålar som stod brevid de studerande under testet konstaterade man att alla åt ungefär lika mycket när de var avspända , medan en grupp åt betydligt mer (dubbelt så mycket i själva verket) under examens perioden, och den andra åt avsevärt mycket mindre (hälften).
   Många av de tillfrågade var helt omedvetna om att de hade ändrat sina matvanor. Detta tyder på att stressätande,  i motsats till tvångsätande som också kan ha stressorsaker (se nedan), är en omedveten förteelser - en naturlig reaktion på stress. Särskilt för kvinnor är det en idealisk reaktion - eftersom den är socialt accepterad, i motsats till alkohol, och alltid tillgänglig. Den fungerar också som en perfekt ursäkt för att slippa göra det man igentligen borde.
   Stressätande är väldigt vanligt. Deflesta kvinnor ansesäta mer under stress. Tänk tillbaka på dina senaste stressperioder så får du se hur känslig din aptit är. Omdu gick upp i vikt då eller omedelbart efteråt så måste du hitta ett lämpligare utlopp för stressen än att äta.

  
Tvångsätande

Tvångsätare är också tvångsbantare. Debehöver inte vara tjocka men deras vikt växlar ständigt. Deär oförmögna att äta måttligt eller för nöjes skull, heladeras liv kretsar kring mat - antingen äter de och hatar maten eller ocksp bantar de. Tvångsätandet är så vanligt att det är den troliga orsaken till varför det går 20 misslyckade bantare på varje lyckosam.
   Om det här stämmer in på dig bör du fråga dig varör du äter på det här sättet. Vilka är din inställning till tjocka respektive magra människor? Försök komma underfund med varför alla dina tidigare bantningsförsök misslyckas. Finns det ett mönster? Innan du kan bryta den onda cirkeln och därigenom gå ned i vikt, måste du tänka över din instellning till dig själv, till den mat du äter eller inte äter och till all yttre påverkan från arbetsgivare, arbetskamrater, vänner, främlingar, älskare, äkta män, barn och föräldrar. Som hjälp får du här några enkla råd. Det kan också underlätta att göra en gemensam sak med en god vän eller gå med i en grupp

   xGlöm bantningen i två veckor. Väg dig inte en ända gång. Gåistället till djupet med din hunger. Hoppa över en måltid eller fasta en dag. Vadskulle du helst vilja äta? Tänk igenom allt du kan komma på - inte bara sånt som du vet finns hemma - och gå sedan och handla och ät det du helst vill ha. Tänk int een sekund på hur fett eller magert det är. Tänk på hur du mår när du äter och om du känner dig mätt och belåten efteråt eller inte.Fortsätt på det viset tills du börjar fågrepp om dina hungerskänslor och kan lita på din aptit.
   xNär hungerskänslorna kommer, vad känner du mera? Ilska, leda, stress, missnöje med jobbet, förväntan, upphetsning? Att få insikt om de känslorna, särskilt om de kan sammankopplas med en viss händelse, kan hjälpa dig att handskas på ett bättre sätt med de nästa gång. Mat hjälper bara för stunden, om ens det
   xVar beslutsam ifråga om vad du skall äta och ge dig tid i att njuta av maten. Koncentrera på maten framför dig - inte den amt som dunyss åteller den som du eventuellt kommer äta senare. Om du efter maten känner att du vill ha mer så försök att vänta i 20 minuter innan dutar om. Det är den tid det tar för magen att inse att den är mätt.
   xPå samma sätt sommanbör ta det lugnt när manäter br man ta det lugnt att anpassa sig till nya matvanor. Dåligavanorkanta lång tid att bli av med. Såmisströsta inte över eventuella misslyckanden.Försökatt ta lärdon av de istället genom att ställa några av frågorna här och andra som dutycker kan vara lämpliga. Om du kämpar på så kommer kanske ditt tvångsätande snart att vara ett glömt kapitel och du kan gåned ivikt utan hjälp av kalori- och kolhydrattabeller.

  
Bulimia nervosa

Även om det tvångsmässiga ätandet/bantandet kan vara mycket nervpåfrestande så är det inte farligt. Det kandet emellertid bli om det går ett steg längre. Bulimia nervosa (efter latinets äta som en oxe) kallas den sjukdom där personen kräks självmant efter att ha vräkt i sig mat eller tar regelbundna doser av laxermedel, kanske den tjugodubbelt föreskrivna doseringen. Detta är en av de allra mest onda cirklar som en kvinna kan hamna i och något som det kan ta år innan honsöker hjälp för. Det är att det ofta är möjligt att behålla en normal kroppshydda, kanske till och med lite större än normalt, trots sjukdomen.
   Ända sättet att undvika Bulimia nervosa äratt aldrigbörja kräkas efter maten och att låta bli att regelbundet använda laxeringsmedel.  Om du har börjat med det så sluta omedelbart. Den vanan har en otäck tendens att förvärras hur övertygad man än är att man har full kontroll över det hela. Om du märker att du itne kan sluta så måste du söka läkarhjälp. Bulimia nervosa går att bota. Jutidigare du inser att du har problem och söker hjälp desstom större är chansen att du snabbt och fullständigt frisk igen.

  
Anorexia nervosa

Anorexia nervosa drabbar 1-2% av alla tonårsflickor och det äår nästan uteslutande en kvinnlig sjukdom(99 kvinnor på 1 man). Även om anorexia brukar kallas"bantningssjukdomen" visar det sig att sjukdomsbilden hos relativt få av de drabbade började med att de försökte bantaned sig till  en "idealvikt" och sedan inte kunde sluta. De psykologiska motiven bakom viktminskningen tycks vara helt olika den hos bantaren. Även om båda är djupt medvetna om sin sexualitet, så försöker bantaren framhäva dengenom att bli smalare och på så sätt bli mer åtråvärd, medan den anorexiasjuka strävar efter att undertrycka den och genom att svälta åter bli den pojkflicka hon var innan hennes bröst och höfter började utvecklas. Anorexia är inte så mycket rädslan för att bli tjock som en fobi att över huvudtaget vara i närheten av en "normal" kroppsvikt.
   Den anorexiasjukas omvända logik är så speciel att många har svårt att förstå den.  Familj och vänner står skuldmedvetna utanför ochser hjälplösa och rädda på medan den sjuka blir mer och mer utmärglad. Lister och finter att få henne att äta misslyckas nästan alltid. Och undertiden följer hon en obönhörlig väg utför.
   Den anorexiasjuka måste få läkarhjälp, i synnerhet om svältmönstret har följts i mer än ett år. Folk blir inte bara utmärglad av sjukdomen, de dör. Undersökning och sjukhusjournaler visar att förutsättningarna för ett tillfrisknande i högsta grad hänger på vilken inställning den behandlande läkaren och sjukhuset har till sjukdomen och deneftervård de erbjuder. Att få den sjuka att äta eller i svårare fall mata henne, eventuellt ge dropp, är självfallet nödvändigt eftersom hennes liv hänger på det, men detta måste kompletteras med samtalsterapi, både under den period då patienten går upp i vikt och några månader efteråt.

  
Det är det som står i boken.Det om Anorexia har man ju läst om tidigare och en del känner jag att det är verkligen en gammalbok. Men vissa saker var nya lite här och var (Nu pratar jag om de alla fyra.) Tyckte det var lite kul att Bulimia nervosa kommer från latinet att äta som en oxe ^^
   När jag orkar så tänkte jag skriva in lite mer från boken. Tänkte på kapitlet om kroppsuppfattningen. Dock kommer jag nog inte göra det föräns om några dagar,ska jobba i morgon och träna och gå till psykpillerdoktorn, i övermorgontidigast om jag orkar.^^

   puss


Kommentarer
Postat av: Skinny

OHH,fin blogg du har :)

och intressant !

2009-09-02 @ 08:13:36
URL: http://iwantbones.blogg.se/
Postat av: DPYKM

Din blogg ser konstig ut när man läser, men jätte fin när man kommenterar :SJag lyssnar på jätte blandat. Just nu mycket gammalt avril lavigne, senaste pink, skunk anansie och flyleaf. Du då?Hade inte du bloggen crashingdown förut? :)

2009-09-04 @ 21:37:06
URL: http://dontplayyouknowme.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0