Vogue - Stora boken om skönhet. "Figur och kondition"


   Den oföränderliga aspekten


  Kroppstyp

  
De faktorer som går att påverka när man vill skaffa sig en bättre figur är hållning, motion och kost. Kroppstypen är däremot oföränderlig. Eftersom den är genetiskt betingad går det inte att göra något åt den med aldrig så mycket bantning och motion. Grunden för all kroppsmedvetenhet är att lära sig känna igen och acceptera sin kroppstyp - att lära sig tycka om sig själv som den man i grund och botten är.Det handlar omsund realism, inte egenkär. Övervikt, förslappade muskler och otränadkropp är inte utmärkande för någon kroppstyp. Börja därför med att skilja med de ofullkomligheter du kan göra något åt och de ärftliga egenskaper du itne kan ändra på. Ta sedan itu med uppgiftenm s får du se hur vissa kroppskonturer - somär beroende både av muskelspänst och fettets fördelning - kan förbättras med rätt kost , motion och små, men viktiga justeringar av hållningen.
   Man hartre kriterier att gå efter när man bedömmer kroppstyper. Var och en grundar sig på att en typ av kroppsvävnad är mer dominerande än en annan. Den första är nerver och hud (den ektomorfa typen), den andra muskel och benstomme (den mesomorfa typen) och den tredje fett (den endomorfa typen). Även om ingen människa tillhör en renodlat ektomorf, mesomorf eller endomorf typ, brukar någon typ överväga.Det kan vara bra att veta vilken kategori du tillhör, eftersom det ger dig en bättre uppfattning om din grundläggande kroppskonstitution och den typ av sport och motion som passar dig bäst.


  
Den ektomorfa typen brukar pga sin magra och kantiga kropp, sina långa armar och ben, smala leder, ringa kroppsfett och och avsaknad av rundaformer  ofta liknas vi vinthundar eller kapplöpningshästar.Till skillnad från den endomorfa eller mesomorfa typen har de en förmåga att kunna äta ganska mycket utan att gå upp i vikt. Eftersom de väger lite tillförhållande till sin längd och inte har särskilt väl utvecklade muskler lämpardesig inte till sportgrenar som kräver snabbhet och styrka.Deutmärker sig istället ofta i långdistans grenar tex. maratonlöpning ochhinderlöpning.Den låga andel kroppsfett (manliga idrottsmänav den ektomorfa typen har så lite som fem procent) påskyndar värmeförlusten, vilket hindrar från kroppsvärmen från att byggas upp, något som annars leder till utmattning. De utmärker sig i regel i idrottsgrenar där det är en fördel att ha långa armar och ben tex. i höjd- respektive längdhopp.

  
Den mesomorfa typen är stark och välbyggd av naturen, har breda axlar och bäcken samt väl utvecklade muskler, isynnerhet på vader och underarmar. Den kroppstyp har förknippats med ett rättframt, aggressivt och till och med stridbart temprament och ett utpräglat fysiskt behov av motion. Män som harmer muskler i förhållande till kroppsfett är mer renodlat mesomorfa än kvinnor som tenderar att utgöra en kombination avdenna kroppstyp och mågonav de båda andra. Det är därförman talar om en mesomorf typ medektomorfa eller endomorfa drag. Dessa kvinnor har en stor uthållighets förmåga och utmärker sig särskilt väl i krävande sportgrenar och fodrar snabbhet och/eller styrka tex. sprinterlöpning, cykling, häcklöpning och gymnastik.

  
Den endomorfa typen har kortare armar och ben än någon av de andra grupperna, kroppens tyngdpunkt befinner sig längre ner, de har bredare höfter, kraftigare leder, mer fett i förhållande till muskler och en benägenhet att lägga på hullet. De måste lägga an på att hålla vikten inom rimliga gränser om de ska kunna utöva någon kraftigare form av motion. De utmärker sig i sportövningar som kräver god bedömningsförmåga, vighet och rörlighet. Vissa framstående kvinliga tennisspelare har haft en tendens till att tillhöra den endomorfa typen, liksom långdistans simmare - som har stor nytta av denextra fettreserven som dels bidrar till flytförmågan, dels gör att de kan hålla värmen.


 

 
Tar Fortsättningen Vad kan du förändra. Senare. Ska hämta min tork tvätt nu så hinner inte >.<

   kram

Kommentarer
Postat av: DPYKM

Svar:

Jag är extremt sockerberoende :(

Suger, men så är det...

Sirap har jag däremot svårt för, börjar brännas i halsen bara. Det låter gott på pannkakor men blir kanske för gott för sitt eget bästa som du sa, hahaha.



Jag har mens just nu och skolan har precis börjat. Då blir minsta lilla en trigger... Speciellt om man blir sugen på choklad...



Min klasskompis skratta för att.. jag tror för att hon trodde jag hade fel och tyckte jag var lite små dum :/

2009-09-10 @ 17:06:11
URL: http://dontplayyouknowme.blogg.se/
Postat av: Skinny

Kul läsning faktiskt :)<3

2009-09-10 @ 19:51:48
URL: http://iwantbones.blogg.se/
Postat av: Tess

oj jäklar! jobba på mc donalds.. hur klarar du det? Är det inte sjukt jobbigt? gillar du/hatar du maten?



kan inte spy? varför?

2009-09-10 @ 21:43:51
URL: http://lith.blogg.se/
Postat av: borninjune

Jag vet inte vad jag är. Nog en blandning av muskelmänniskan och fettmänniskan. Som du skriver, det kan man inte ändra pa.

2009-09-12 @ 02:55:39
URL: http://borninjune.blogg.se/
Postat av: Mikkan

Oj vad svårt! Jag är nog också en blandningen av muskelmänniska och fettmänniska, inte för jag känner mig särskilt muskulös, men korta ben och armar har jag då inte ^^

Väntar på fort ;]

2009-09-16 @ 22:34:53
URL: http://mittvardagligaliv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0